۹۵/۰۷/۱۳ چاپ ایمیل و پی دی اف
دانشگاه تهران-ج1

دین را با "اثری که در شخصیت انسان‌ها می‌گذارد" بشناسیم!

 حرف قرآن دربارۀ بسیاری از بی‌دین‌ها این است که «اینها تکبر دارند!» این خصلت شخصیتی را که دیگر نمی‌شود با استدلال و برهان، درست کرد! حالا اگر این افراد متکبر دیندار شوند، دین را به خدمت تکبرشان می‌گیرند!

در ادامه بخش‌هایی از اولین روز سخنرانی حجت الاسلام علیرضا پناهیان در دانشگاه تهران با موضوع «ویژگیهای شخصیتی دینداران و دینگریزان» را به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیان معنوی می‌خوانید:

تفکیک و مستقل دیدن «دینداری» و «شخصیت» خیلی بد است

  • در جامعۀ ما دو مفهوم دینداری و باشخصیت بودن، مستقل از همدیگر درنظر گرفته می‌شود و این خیلی بد است. معمولاً در ارزیابی آدم‌ها، مقولۀ دینداری را مستقل از شخصیت آنها در نظر می‌گیریم؛ انگار دینداری ربطی به شخصیت آدم‌ها ندارد! صرفاً دینداری را یک انتخاب عقیدتی یا معنوی می‌دانیم، چیزی شبیه انتخاب رنگ لباس، یا انتخاب رشتۀ تحصیلی!
  •  مستقل دیدن دو مفهوم دینداری و شخصیت، تعارض‌های عجیب و مشکلاتی را ایجاد می‌کند؛ بخشی از دین‌گریزی‌ها ناشی از تفکیک این دو حوزه از همدیگر است.
  • یک عاملِ ایجاد این تفکیک، این است که برخی دینداران را دیده‌ایم که ویژگی‌های شخصیتی بدی دارند، و برخی افراد با ویژگی‌های شخصیتی خوب را هم دیده‌ایم که بی‌دین هستند. اگر آمار اینها زیاد باشد، خود به خود این تفکیک را در ذهن ما ایجاد می‌کند.
  • عامل دیگر  این تفکیک، شیوۀ بیان دین است. یعنی تبلیغ دین، بیشتر روی مسائل «ذهنی و قدسی»  یا روی «عاطفه و محبت» متمرکز شده. مثلا می‌گوییم: دیندار کسی است که به خدا «ایمان» داشته باشد؛ دین را بیشتر به  ایمان وابسته می‌دانیم تا به عمل! اصلاً مقولۀ  تقوا، در بین ما مقولۀ گم‌شده‌ای است.

 متقی بودن یعنی برخورداری از یک‌سلسله ویژگی‌های شخصیتی که اگر آنها را داشته باشی، قرآن تو را هدایت می‌کند.

  • در همان آغاز قرآن کریم، نسبت به تقوا نظر  عجیبی اعلام شده و می‌فرماید: «این کتاب، متقین را هدایت می‌کند؛ ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فیهِ هُدىً لِلْمُتَّقینَ»(بقره/2) معلوم می‌شود متقی بودن یعنی برخورداری از یک‌سلسله ویژگی‌های  شخصیتی که اگر آنها را داشته باشی، این کتاب تو را هدایت می‌کند.

 به مقولۀ تقوا باید یک نگاه «شخصیتی» داشت، اما سبک تبلیغ دین ما این‌گونه نیست...

  • به مقولۀ تقوا باید یک نگاه «شخصیتی» داشت، اما سبک تبلیغ دین ما این‌گونه نیست. هر آدمی با هر شخصیتی برای خودش دیندار می‌شود؛ در حالی‌که بعضی‌ها اصلاً گروه‌خونی شخصیت‌شان به دینداری نمی‌خورَد! ولی آمده‌اند دیندار شده‌اند؛ اینها جز اینکه بازار دین را خراب کنند، کار دیگری نمی‌کنند.
  • چرا روی مقولۀ «شخصیت» تأکید می‌کنیم؟ چون اساساً انسان‌ها قبل از اینکه دیندار شوند، هر کدام برای خوشان یک شخصیتی دارند، خُب این شخصیت چگونه شکل می‌گیرد؟  تربیت خانودگی، عقل و فطرت انسان در شکل‌گیری شخصیت او مؤثرند. یعنی بدون حضور پیامبر الهی هم ویژگی‌های شخصیتیِ مثبت می‌تواند در انسان شکل بگیرد. اما باید دید که دین با شخصیت انسان چه‌کار می‌کند و کدام شخصیت‌ها را انتخاب می‌کند؟

 هر آدم بی‌شخصیتی که سراغ دین بیاید، یک زمانی دین را رها خواهد کرد؛ مگر اینکه دین در شخصیتش تغییر ایجاد کند

  • هر آدم بی‌شخصیتی که سراغ دین بیاید، یک زمانی دین را رها خواهد کرد، ولی ممکن است هنگام رها کردن دین، به دین خیانت هم بکند؛ یک نمونه‌اش ابن ملجم مرادی است. کسی که برخی ویژگی‌های شخصیتی را نداشته باشد، و از روی  هیجان به سراغ دین بیاید، بالاخره از دین بازمی‌گردد، مگر اینکه دین، در شخصیت او یک تغییراتی ایجاد کند.

 کسی که «شخصیت» درستی دارد، راحت به سراغ دین می‌آید؛ مگر اینکه دچار سوء تفاهم شده باشد

  • کسی که شخصیت خوبی داشته باشد، راحت به سراغ دین می‌آید. این فرد اگر سراغ دین نیاید، لابد سوءتفاهمی برایش پیش آمده که اگر برطرف شود، به سرعت سراغ دین خواهد آمد و دیندارِ خوبی هم خواهد شد و شخصیتش موجب رشدش خواهد شد.

 برخی بی‌دینی‌ها ناشی از ویژگی‌های «شخصیتی» است

  • برخی از بی‌دینی‌ها و ضدیت‌ها با دین، ناشی از برخی ویژگی‌های شخصیتی است؛ اینها در قرآن ذکر شده. حرف قرآن دربارۀ بسیاری از دین‌گریزی‌ها این است که «این فرد، تکبر دارد!» این خصلت شخصیتی را که دیگر نمی‌شود با استدلال و برهان درست کرد! آن‌وقت این افراد متکبر، وقتی دیندار می‌شوند، دین را به خدمت تکبرشان می‌گیرند!
  • هدف نهایی ما از این بحث:  اولا دین را به «اثری که در شخصیت انسان‌ها می‌گذارد» بشناسیم.  ثانیا دین را در افرادی که-در اثر شخصیت بالای آنها- جذب‌شان می‌کند، بشناسیم.

صوت: اینجا

لینک تلگرامی: اینجا

نظرات

سلام علیکم خسته نباشید
موضوع بسیار مفیدی است. مخصوصا در این زمان بعد از فتنه که خیلی موضع ها آشکار شده و همه در اطرافمان می بینیم کسانی را که انگار محکم چشمانشان رابرهم  فشار می دهند که واقعیت را نبینند....در مورد دین هم موضع گیری ها به همین صورت است. بعضی ها به علت ضعفهای شخصیتی٬ نمی توانند حقیقت را ببینند و حتی اگر با عقل تصدیق کنند٬ قلبشان نمی پذیرد.  متاسفانه زیاد داریم در اطرافمان....
حالا یک سوال به عنوان یک مربی: آیا شیوه خاص تربیتی باعث چنین ویژگی می شود؟ چه کنیم برای نسل آینده که این چنین نادان و بی شخصیت نشوند؟
۱۴ مهر ۹۵ ، ۰۵:۳۹ ابراهیم انصارى بحرینی
موضوع شخصیت بسیار زیبا است واینکه حج آقا فرمودند که عربها خوب بودند که رسول الله را قبول کردند
بنده عرض میکنم :
صفت قرآنى با شخصیت بودن (أمی) است که خداوند همواره بر امیت تاکید دارد ، أمی بمعنى اصیل است در مقابل بی اصالت و بى ریشه .
تعبیر دوم (عُرب ) در مقابل (اعراب)
حسین سلام الله علیه اشاره به این مقوله میکند ، میفرماید اکر با شخصیة هستید به زن بجه حملة نکنید تا من زنده ام ( ان کنتم عربا کما تزعمون)
سلام حاج آقا برسانید
از بحرین
شیخ ابراهیم انصارى

ارسال نظر

لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
دسترسی سریع سخنرانی ها تنها مسیر استاد پناهیان ادبستان استاد پناهیان درسنامۀ تاریخ تحلیلی اسلام کلیپ تصویری استاد پناهیان کلیپ صوتی استاد پناهیان پرونده های ویژه حمایت مالی بیان معنوی پناهیان

آخرین مطالب

آخرین نظرات

بیان ها راهکار راهبرد آینده نگری سخنرانی گفتگو خاطرات روضه ها مثال ها مناجات عبارات کوتاه اشعار استاد پناهیان قطعه ها یادداشت کتابخانه تالیفات مقالات سیر مطالعاتی معرفی کتاب مستندات محصولات اینفوگرافیک عکس کلیپ تصویری کلیپ صوتی موضوعی فهرست ها صوتی نوبت شما پرسش و پاسخ بیایید از تجربه... نظرات شما سخنان تاثیرگذار همکاری با ما جهت اطلاع تقویم برنامه ها اخبار مورد اشاره اخبار ما سوالات متداول اخبار پیامکی درباره ما درباره استاد ولایت و مهدویت تعلیم و تربیت اخلاق و معنویت هنر و رسانه فرهنگی سیاسی تحلیل تاریخ خانواده چندرسانه ای تصویری نقشه سایت بیان معنوی بپرسید... پاسخ دهید...