۹۳/۰۲/۰۶ چاپ ایمیل و پی دی اف
پیشنهاد پناهیان به آموزش عالی:

تکریم و توانمندسازی مادران با تأسیس رشتۀ دانشگاهی "مادری" / دو پیشنهاد پناهیان برای «آموزش عالی» و «آموزش و پرورش»

  • موضوع پیشنهاد: تأسیس رشتۀ دانشگاهی "مادری"

  • مخاطب پیشنهاد: «آموزش عالی» و «آموزش و پرورش»

  • تاریخ ارائه: برنامۀ سمت خدا(شبکۀ سوم سیما) - 91/01/16

  • منبع: خبرگزاری فارس

پناهیان: امیدواریم که دولت در هر دو بخش آموزش عالی و آموزش و پرورش برای توانمند کردن مادران از نظر علمی (جهت ایفای بهتر نقش مادری)، آستین همت بالا بزند.

حجت الاسلام و المسلمین پناهیان با حضور در برنامۀ سمت خدا در پاسخ به این سؤال که «آیا فکر نمی‌کنید در بعضی یا بسیاری موارد، مادران ما در تربیت فرزندانشان مخصوصاً در تربیت دینی آنها کوتاهی کرده‌اند؟» گفت: قبل از اینکه بخواهیم مادران محترم را در تربیت فرزندانشان مقصر بدانیم و بگوییم که در کسب آگاهی‌های لازم در این زمینه کوتاهی کرده‌اند، بهتر است ببینیم که آیا آموزش عالی کشور ما رشته‌ای را به عنوان رشتۀ تحصیلی برای ارج نهادن به مقام مادری تأسیس نموده‌ است که اکثر دختران تمایل داشته باشند در این رشتۀ تحصیلی مشغول به تحصیل شوند؟ بنده پاسخ به سؤال شما را در قالب پیشنهاد به نظام آموزش عالی و نظام آموزش و پرورش کشورمان بیان می‌کنم.  

در ادامه فرازهایی از این پیشنهاد را می‌خوانید:

به جای شعار «تکریم مادران»، آگاهی‌های مورد نیاز جهت ایفای نقش مادری به آنها داده شود

  • متأسفانه در جامعۀ ما احترام به مادر در حد شعار باقی مانده است. شعار دادن و سخن گفتن از «تکریم مادران» آن هم فقط در ایام میلاد حضرت فاطمه(س) کافی نیست، بلکه باید در عمل به فکر تکریم مادران باشیم. این کار مانند این است که یک انسان، تشنه یا گرسنه‌‌ باشد و ما به جای اینکه آب و غذا در اختیارش بگذاریم، صرفاً در مقابل او تواضع کنیم و به او احترام بگذاریم و یا به افتخارش کف بزنیم. اگر واقعاً می‌خواهیم به او احترام بگذاریم باید نیاز او را برطرف کنیم.
  • اگر در جامعۀ ما کسی می‌خواهد به مقام زن و مادر احترام بگذارد، باید آگاهی‌هایی که می‌تواند مادران را در ایفای نقش مادری توانمند نماید، به آنها ارائه دهد. اینکه ما فقط به خانم‌ها بگوییم که بروید و آگاهی‌های خود را برای تربیت فرزندان زیاد کنید، کافی نیست، چون بخشی از این آگاهی‌ها با مطالعۀ کتاب تأمین نمی‌شود بلکه مادران ما باید با برخی مبانی و علوم پایه آشنا شوند. در هر رشتۀ تحصیلی، یک سری علوم پایه وجود دارد که به عنوان پیش‌نیاز باید آموزش داده شود تا محصلین به لحاظ نظری آمادگی درک مطالب بعدی را پیدا کنند. برای اینکه مادران ما بتوانند روش‌هایی که در زمینه‌های مختلف تربیتی وجود دارد را درک کنند و درست اجرا نمایند، باید با برخی از مبانی و علوم پایه، آشنا شوند.

بسیاری از دختران جامعۀ ما از روی ناچاری به سراغ برخی از رشته‌های دانشگاهی می‌روند

  • امروز در کشور ما رشته‌های دانشگاهی که خانم‌ها در آن مشغول به تحصیل هستند بسیار فراوان است و بسیاری از این رشته‌ها مفید و لازم نیز هستند، اما برخی از این رشته‌ها برای یک خانم تناسبی ندارند. مطمئناً بسیاری از دختران جامعۀ ما از روی ناچاری به سراغ برخی از رشته‌های دانشگاهی می‌روند و آنها را انتخاب می‌کنند. (وقتی می‌گویم «بسیاری» به معنای اکثریت نیست اما رقم قابل توجهی است.) به عنوان مثال رشتۀ مهندسی معدن، یا کشاورزی چقدر می‌تواند برای یک خانم قابل تعریف باشد؟ و چند درصد از خانم‌هایی که در این رشته‌ها تحصیل می‌کنند، مایل هستند بعد از تحصیل در این رشته‌ها مشغول به کار شوند؟
  • بسیاری از خانم‌هایی که از دانشگاه‌ فارغ التحصیل می‌شوند شغلی متناسب با مدرک تحصیلی خود ندارند و بعضاً به کار منشی‌گری و یا فعالیت‌های کاملاً غیر مرتبط با رشتۀ تحصیلی خود مشغول هستند و یا اینکه بیکار در خانه می‌نشینند. طبیعتاً بیکار نشستن یک خانم در خانه حتی برای خانم‌‌های خانه‌دار مورد تأیید ما نیست، چون بالاخره بیکار بودن آثار سوء دارد. در خانه نشستن فضیلت نیست مخصوصاً اگر انسان، بیکار در خانه بنشیند.
  • اگر یک خانم به جای مدرک حسابداری و یا رشته‌های دیگری از این دست که صرفاً در اداره‌ها یا شرکت‌ها مورد نیاز است، مدرکی گرفته بود که به دردِ مادری و فرزندداری او می‌خورد، الان می‌توانست از همۀ علمش استفاده نماید.

پیشنهاد تعریف رشتۀ دانشگاهی برای کمک به ایفای بهتر نقش مادران/ کارشناسی ،کارشناسی ارشد و دکترای "مادری" 

  • پیشنهاد بنده به نظام آموزش عالی این است: «برای اینکه مادران ما بتوانند نقش خود را در خانواده و در جامعه به درستی ایفا نمایند، رشته (رشته‌های) دانشگاهی لااقل در حد کارشناسی تعریف شود.» این رشتۀ تحصیلی در ابتدا می‌تواند در سطح کارشناسی تعریف شود و بعد به صورت تخصصی‌تر در رشته‌های مختلف در مقاطع کارشناسی ارشد یا دکتری نیز پیگیری شود. یکبار در جمع برخی از اندیشمندان سرفصل‌های دروس مربوطه را مرور کردیم و می‌توان گفت که عناوین و سرفصل‌های بسیار متنوعی وجود دارد که به یک مادر کمک می‌کند تا نقش خود را به خوبی ایفا نماید.
  • این علوم به هیچ وجه محدود به آشپزی و آرایش منزل نمی‌شود بلکه بیشتر به جنبه‌های تربیتی و نقشی که زن می‌تواند در خانه برای فرزندان، همسر و جامعۀ خود ایفا کند، مرتبط می‌شود. این علوم نیاز به آموزش دارند و به عنوان یک رشتۀ تحصیلی قابل تأمل هستند.
  • برای فارغ التحصیلان این رشته در جامعه شغل نیز وجود دارد. به عنوان مثال شغل آنها می‌تواند این باشد که در مدارس برای مادران نقش مشاور را داشته باشند و یا اینکه می‌توانند به خانم‌های دیگری که تمایل دارند در این نوع کلاس‌های آموزش شرکت کنند، آموزش دهند.
  • اگر چنین رشته‌ای وجود داشته باشد اولین اثرش این است که مادران ما پس از تحصیل می‌توانند عالمانه‌ به تربیت فرزندان خود بپردازند و دومین اثرش این است که می‌توانند به عنوان مربی و مشاور برای دیگر مادران در محیط‌های مختلف ایفای نقش کنند. البته اخیراً مطلع شده‌ایم که گویا آموزش عالی کشور، انگیزه و همتی در این زمینه دارد که امیدواریم نتیجه‌بخش باشد.

بسیاری از دختران به فراگیری علوم مربوط به فرزندداری، همسرداری و خانه‌داری تمایل دارند

  • بسیاری از دختران ما بر اساس طبیعتی که دارند علاقه‌مند هستند علوم لازم برای فرزندداری، همسرداری و خانه‌داری را فرابگیرند. بنده بر اساس درکی که از جامعه دارم، مطمئن هستم که بسیاری از دختران به این رشته‌های درسی گرایش پیدا خواهند کرد و همچنین خانم‌هایی که به خاطر توانمندی‌های خاصِ خود، در سایر رشته‌ها مشغول به تحصیل هستند نیز در کنار درس‌های خود حتماً این دروس را نیز مرور خواهند کرد و به عنوان آموزش‌های فوق برنامه یا غیر حضوری، این آموزش‌ها را نیز خواهند دید.
  • البته این حرکت در کنار همۀ فعالیت‌های موجود باید صورت گیرد و ما نمی‌خواهیم هیچ حرکتی را تعطیل کنیم. نباید تصور شود که کسی قصد دارد رشته‌های درسی خانم‌ها را تعطیل کند. ما به رشته‌های تحصیلیِ موجود کاری نداریم، بلکه می‌گوییم اگر این رشته نیز در کنار سایر رشته‌های تحصیلی برقرار شود طیف وسیعی را در بر خواهد گرفت و فواید و برکات فراوانی خواهد داشت..

پیشنهاد به آموزش و پرورش برای سازمان‌دهی دوره‌های آموزشی برای مادران/ دولت برای توانمند کردن مادران آستین همت بالا بزند

  • مادرانِ امروز جامعۀ ما که شرایط تحصیل در چنین رشته‌هایی برایشان مهیا نبوده است برای کسب آگاهی‌های لازم در جهت ایفای نقش مادریِ خود چه باید بکنند؟ آنها می‌توانند با همتِ خودشان در مدارس و یا مساجد، ان‌جی‌او(NGO) یا انجمن‌هایی راه‌اندازی کنند و دوره‌های آموزشی مورد نیاز خود را تعریف نمایند.
  • یکی از کانون‌هایِ مهم برای سازمان‌دهی مادران جهت طی کردنِ این دوره‌های آموزشی، مدارس ما هستند که مهم‌ترین نتیجه‌اش به ارتقاء تربیتی و تحصیلی فرزندان بازمی‌گردد. دبستان‌ها، مدارس راهنمایی و دبیرستان‌ها کانون مناسبی برای این کار هستند.
  • آموزش و پرورش فرصتی است برای تعلیم و تربیت مادران که نقش کلیدی در تربیت بچه‌ها دارند. برای این فرصت طلایی باید بودجه نوشته شود و مربی‌ها و مدیران خاص تربیت شوند. این فرصتی است که به شیوۀ دیگر نمی‌توان آن را جبران کرد. چرا آموزش و پرورش ما برای این حرکت عظیم فرهنگی در کشور احساس مسئولیت نمی‌کند؟ چرا باید خلأ این فعالیت فرهنگیِ آموزش و پرورش، توسط جاهای دیگری مانند مساجد، سازمان تبلیغات یا بسیج، آن هم به صورت ناقص جبران شود؟ البته بعضاً در انجمن‌های اولیاء و مربیان حرکت‌هایی را می‌بینیم که دور هم جمع می‌شوند و برخی مسائل آموزش داده می‌شود، اما این حرکت‌ها بسیار اندک و محدود است و به عنوان فعالیت‌های خودجوش مردمی به حساب می‌آید نه یک حرکت سازمان‌یافته.
  • وقتی در مدرسه‌ای 200 دانش‌آموز داریم یعنی علی‌القاعده 200 مادر داریم و این مادران به خاطر فرزندانشان به مدرسه رفت و آمد دارند. طبیعتاً مسائل مربوط به دانش‌آموزان نزد مسئولین مدرسه معلوم است و مدیر و معلمان مدرسه نقش مشاوران مادران را دارند تا در تربیت فرزندان بهتر نقش ایفا کنند. ما نمی‌خواهیم مانند غربی‌ها به تربیت فرزندان خود نگاه کنیم و بگوییم که «ما به تربیت خانوادگی و آثار روانیِ خانواده بر دانش‌آموزان کاری نداریم و فقط می‌خواهیم حافظۀ این بچه را پُر کنیم!» اگر این‌طور باشد، این آموزش و پرورشِ ناقص خواهد بود.
  • امیدواریم که دولت در هر دو بخش آموزش عالی و آموزش و پرورش برای توانمند کردن مادران از نظر علمی آستین همت بالا بزند.

خبر مرتبط: همکاری برای تکمیل «بانک پیشنهادها و راهکارها»ی برگرفته از مباحث استاد پناهیان

نظرات

سلام. در این که جای خالی این رشته واقعا احساس میشود که شکی نیست چون اکثر رشته ها مردانه هستند و بدون هیچ ضرورتی دختران در آن رشته ها تحصیل میکنند و عملا در بازار کار مردان امور را به دست میگیرند و جایی برای خانمها نیست و آنچه دختران خوانده اند عملا در زندگی جاری آنها کاربردی ندارد و بعد از مدتی نیز از خاطرشان محو میشود

- ولی به نظر من باید رشته ای با نام جامع تری مثل " کدبانوگری " یا  " خانه داری " در دوره دبیرستان گنجانده بشود چون - اولا عملا در دوره دبیرستان رشته هایی که برای دختران تعریف شده به درد نخور و تلف کردن عمر دختران هست - ثانیا بهتر است تا هفده هجده سالگی (یعنی زمان دیپلم گرفتن کنونی) ، دختران  آمادگی لازم برای ازدواج و زندگی مشترک را پیدا کنند  نه اینکه بعد از دوازده سال درس خواندن تازه ببینند برای اداره یک زندگی هیچ کدام از امور اولیهء خانه داری همچون آشپزی و خیاطی و بچه داری و . . . را هم بلد نیستند چه برسد به شوهرداری و تربیت فرزند .

این کار فوابد بسیاری دارد  از جمله  1) بسیاری از دختران مخصوصا در مناطق محروم امکان مالی رفتن به کلاسهای مهارت آموزی را ندارند و یا اینکه عملا چنین کلاسهایی در مناطق ایشان نیست به این صورت تشکیل این کلاسها و هزینه مالی این کار به عهده دولت می افتد  2)   باعث میشود تعداد بیشتری از دختران از ادامه تحصیل بی نتیجه در دانشگاه صرفنظر کنند و بعد از دیپلم ازدواج کنند  3) اعتبار پیدا کردن هنر خانه داری در بین خانواده ها 

- نکته مهم دیگر اینکه مطمئنا باید اساتید ، کار بلد باشند و سر فصلهای درسی هم واقعا دقیق و کاربردی تعریف شده باشد نه اینکه عملا واحد ها بدون کسب مهارت لازم پاس شود . دقیقا مثل الان که اکثرا دکتر و مهندس هستتند با نمره خوب ، اما فقط بر روی کاغذ مدرک و عملا هیچ هنر و مهارتی ندارند و از بعد از گرفتن لیسانس و ورود به بازار کار می فهمند که باید خودشان پیگیر کسب مهارت و دانش کاربردی باشند  . موفق باشید

سلام.چه رشته خوبی . کاش فعلا سر فصل های این رشته رو بهمون می گفتند تا خودمون بیشتر پیگیری کنیم
 از استاد بخواهید لطفا.
سلام.واقعا رشته مورد نیازیه. کاش فعلا می گفتند که سر فصل های  این رشته ممکنه چه چیزایی باشه  تا خودمون بهتر پیگیری می کردیم. امیدوارم این سوال رو از استاد بکنید
خیلی ایده قشنگ و خوب و بکره،ای کاش زودتر بیاد این رشته تا واقعا ببنینم چه استقبالی میشه؟!!!!
واقعا چه خوب میشداگر این اتفاق می افتاد...ان شاالله

ارسال نظر

لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
دسترسی سریع سخنرانی ها تنها مسیر استاد پناهیان ادبستان استاد پناهیان درسنامۀ تاریخ تحلیلی اسلام کلیپ تصویری استاد پناهیان کلیپ صوتی استاد پناهیان پرونده های ویژه حمایت مالی بیان معنوی پناهیان

آخرین مطالب

آخرین نظرات

بیان ها راهکار راهبرد آینده نگری سخنرانی گفتگو خاطرات روضه ها مثال ها مناجات عبارات کوتاه اشعار استاد پناهیان قطعه ها یادداشت کتابخانه تالیفات مقالات سیر مطالعاتی معرفی کتاب مستندات محصولات اینفوگرافیک عکس کلیپ تصویری کلیپ صوتی موضوعی فهرست ها صوتی نوبت شما پرسش و پاسخ بیایید از تجربه... نظرات شما سخنان تاثیرگذار همکاری با ما جهت اطلاع تقویم برنامه ها اخبار مورد اشاره اخبار ما سوالات متداول اخبار پیامکی درباره ما درباره استاد ولایت و مهدویت تعلیم و تربیت اخلاق و معنویت هنر و رسانه فرهنگی سیاسی تحلیل تاریخ خانواده چندرسانه ای تصویری نقشه سایت بیان معنوی بپرسید... پاسخ دهید...